spreuk

5 tips om je gunfactor te verhogen!

Wist je dat 80% van de zakelijke beslissingen wordt beïnvloed door jouw persoonlijke gunfactor? Iemand gunt je dus een bepaalde opdracht, klus of contact. Of niet natuurlijk. Mij wordt vaak gevraagd, hoe kan ik op een simpele manier mijn gunfactor verhogen?

Wat is de gunfactor?

De gunfactor is net zoiets als de X-factor, moeilijk te duiden en even ongrijpbaar. De omschrijving die wellicht het meest in de buurt komt, is: een pakket aan persoonlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld een authentiek voorkomen of jouw karakter, die maken dat een ander jou sympathiek vindt en je daarom iets gunt.

Handig om te weten: het blijkt dat iemand een hogere gunfactor heeft als hij of zij aantrekkelijk is, er betrouwbaar uitziet en op zijn of haar gesprekspartner lijkt. Ook de mate waarin iemand complimenten geeft, iets voor een ander doet en openheid over zaken geeft, speelt een grote rol.

1) Begin met luisteren

Toop oprechte interesse in de ander. Weet van te voren wie je gaat ontmoeten. Bekijk zijn/haar linkedin profiel en website. Zo kom je al veel interessante dingen te weten over je gesprekspartner en het laat zien dat je goed voorbereid bent. Liever teveel luisteren dan teveel praten!

2) Een goed begin…

Geef een ferme handdruk, dat staat voor een persoonlijkheid met zelfvertrouwen. Stel jezelf daarna in maximaal 60 seconden voor. Geef daarna de ander volop de ruimte om zichzelf te presenteren.

3) Tijdens het gesprek

Bijna driekwart van de communicatie is lichaamstaal! Let maar eens goed op je gesprekspartner. Zo kunnen er uit een lichaamshouding de volgende non-verbale uitingen afgelezen worden:

▪                Ontspanning of spanning.

▪                Sympathie of antipathie.

▪                Interesse of desinteresse

▪                Dominantie of onderdanigheid.

Altijd handig om hiervan bewust te zijn tijdens je communicatie en erop te leren inspelen.

4) Maak een complimentje

Wees vriendelijk, open en authentiek. Maak af en toe een complimentje. Een simpel trucje, maar zo doeltreffend. Uiteraard moet je het wel oprecht menen. Anders val je ongetwijfeld door de mand.

5) Wie ben je?

Presenteer je consistent, dat zorgt voor herkenning. Een uiterlijk dat bij je kwaliteiten en persoonlijkheid past is een essentieel onderdeel. Een mooi woord is authentiek. Maar hoe bereik je dat, authentiek zijn? Het betekent dat je je bewust bent van je identiteit en je imago. Wat zijn jouw specifieke persoonskenmerken en hoe zet je deze in in jouw communicatie?

Daarnaast zorg je ervoor dat jouw online uitingen (denk aan jouw profiel op LinkedIn, jouw website of online reacties) bij je passen, dat ze weergeven wie je daadwerkelijk bent. Je sociale netwerk breidt zich steeds verder uit. Onderhoud je sociale netwerk en zorg dat dit een betrouwbaar netwerk blijft.

Als je al deze tips opvolgt en consequent doorvoert heb je grote kans dat je jouw gunfactor hiermee kunt verhogen.

Natuurlijk wel altijd dicht bij jezelf blijven !

bron oa De Zaak